חמאת קקאו
חמאת הקקאו, הנקראת גם שמן תאוברומה, היא השמן הצמחי הטבעי והאכיל המופק מפולי הקקאו. צבעה צהוב בהיר והיא משמשת ליצירת שוקולד, תרופות, משחות ומוצרי קוסמטיקה שונים.
במהלך העיבוד פולי הקקאו עוברים תהליך של ניקוי קליה וקילוף. לאחר מכן הם נטחנים ומתקבל מעין נוזל, שאותו דוחסים בלחץ על מנת להפריד בין חמאת הקקאו למוצקי הקקאו.
לחמאת קקאו יש טעם וריח עדינים של שוקולד. בתהליך הייצור של שוקולד חום מאחדים מחדש בין מוצקי הקקאו והחמאה. אולם על מנת לקבל שוקולד לבן משתמשים רק בחמאת הקקאו.
קקאו נחשב למקור הראשון של מגנזיום במזון בעולם כיום. הוא מכיל ריכוז גבוה ביותר של חומרים נוגדי חמצון, עשיר במינרלים חיוניים כמו מנגן, וונדיום, ברזל, אבץ, נחושת, ועוד, וכן וחומרים נוספים כמו תאוברומין וטריפטופן המעלים סרוטונין (משפיע על מצב הרוח) ואננדמייד (הורמון האושר).
במשך אלפי שנים נחשב הקקאו לאוצר קולינרי באמריקה התיכונה ונהנה ממוניטין גבוה בזכות מעלותיו כמזון על וטעמו המיוחד.
נקודת ההתכה הגבוהה של חמאת הקקאו, והעובדה כי גוף האדם יכול לפרקה, מאפשרת את השימוש בה בתעשיית התרופות. חמאת הקקאו בתרופות מאפשרת שמירה על מצב מוצק בטמפרטורת החדר מצד אחד, ומצד שני המסה שלהן בטמפרטורת הגוף, תוך כדי שחרור התרופה.
חמאת הקקאו היא מהשומנים היציבים ביותר. החמאה מכילה ריכוז גבוה של נוגדי חמצון המונעים את הרס השומן ומעניקים לו חיי מדף הנעים בין שנתיים לחמש שנים. לכן היא מתאימה ונוחה לשימוש גם במוצרים אשר אינם מוצרי מזון.
לחמאת הקקאו מספר תכונות ההופכות אותה למרכיב נפוץ במוצרי קוסמטיקה ומוצרים אחרים לטיפוח העור, כמו סבון, ג’ל גילוח וקרם לחות. למשל:
- חמאת הקקאו מכילה תרכובות טבעיות כגון פוליפנולים שעוזרים להגביר את עובי העור, את צפיפות הקולגן וגם לשפר את גמישות העור והמרקם החלק שלו. ניתן להשתמש בה על מנת לרכך ולשפר מראה ותחושה של צלקות וכוויות, סימני מתיחה, טיפול בשפתיים סדוקות ועוד.
- נוגדי החימצון מגינים על העור מפני נזקים, ומורידים רמות דלקתיות.
- החמאה נמסה בטמפרטורת הגוף ולכן נעים וקל להשתמש בה.
- בעלת ריח עדין, מתוק ומרגיע
מתכון לחמאת גוף מוצקה:
50% חמאת קקאו
50% חמאת שיאה
1-2% שמנים אתריים (תפוז, גרניום, לבנדר, פטשולי וכד’)
ממסים את החמאות בבן מארי, לאחר האיחוד מחכים שיתקררו מעט ומוסיפים את השמנים האתריים. מוזגים לתבנית שקעים מסיליקון וממתינים לייבוש (כ- 12 שעות).